Most Likely Questions From JAMB Novel – In Dependence By Sarah Mayinka

THIS IS A COMPILATION OF THE MOST LIKELY QUESTIONS FROM JAMB NOVEL | IN DEPENDENCE WRITTEN BY SARAH MAYINKA.

Following the introduction of  the new novel to be tested on by the Joint Admission and Matriculation Board JAMB. This is a follow up post of our previous chapter by chapter  review of the novel (independence). This is a compilation of the questions which are likely to be set from the novel.

Chapter One Likely JAMB UTME Questions And Answers

1. For what purpose is Tayo travelling to England?
Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford
2. What is the name of Tayo’s school in England?
Ans: Balliol College
3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England?   Ans: It is their tradition
4. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
Ans: Water

Chapter Two Likely JAMB UTME Questions And Answers

5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings
6. In what subject did Bisi receive the highest honours?
Ans: Geography
7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
Ans: Study

Chapter Three Likely JAMB UTME Questions And Answers
8. Who is Mr Barker?
Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague
9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother
10. Christine was in her third year of study when?
Ans: Tayo met her for the first Time


Chapter Four Likely JAMB UTME Questions And Answers

11. What is Vanessa Richardson’s nationality?
Ans; English
12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women? Ans: Jane
13. The full meaning of JACARI is?
Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality

Chapter Five Likely JAMB UTME Questions And Answers

14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman
15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is ?
Ans: Pidgin
16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays
Chapter Six Likely JAMB UTME Questions And Answers
17. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
Ans: Humility
18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make?
Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer  over there
19. What did Tayo name Vanessa as?
Ans; Moremi
Chapter Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers
20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter?
Ans: Chicken pie and cake
21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting?
Ans: Christmas party
22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion?
Ans: His South African racist miner friends.
Chapter Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers
23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there?
Ans: About 200 years
24. “We all get embarrassed by our parents”.  Who said this?
Ans: Tayo
25: To whom was it said?
Ans: Vanessa’s
Chapter Nine Likely JAMB UTME Questions And Answers

26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles?
Ans: His tidiness


Chapter Ten Likely JAMB UTME Questions And Answers
27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris

28. Christine died by——?
Ans: Suicide

29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention

Compiled and Uploaded  by www.edusbaze.com
Chapter Eleven Likely JAMB UTME Questions And Answers

READ ALSO:  Characters From The Book "In Dependence" UTME Candidates Need To Know

30. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde
31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have
32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’
Chapter Twelve Likely JAMB UTME Questions And Answers
33. What made Tayo realise how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet
34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in the novel?
Ans: Racism
35. The least strenuous work was reserved for whom?
Ans: The English
Chapter Thirteen Likely JAMB UTME Questions And Answers

36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
Ans; Kitchen (in tins) or public baths.
37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence
38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
Ans: Yusuf


Chapter Fourteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
Ans: Yusuf’s
40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
Ans: Joy
41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?1
Ans: Vanessa

 

Chapter Fifteen Likely JAMB UTME Questions And Answers

42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo?
Ans: He woke up homesick
43. Where did he buy his chicken from?
Ans: The Covered Market
Compiled and Uploaded by www.edusbaze.com

 

Chapter Sixteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
44. The finest hotel in Oxford is…?
Ans: Randolph Hotel

45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle?
Ans: Uncle Kayode


Chapter Seven Teen Likely JAMB UTME Questions And Answers
46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria?
Ans: Mr Richardson
47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’  Who made this statement?
Ans: Mr Richardson
48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering.  Return home immediately’’?
Ans: Tayo’s mother

 

Chapter Eighteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
49. What does Tayo despise Mr Richardson for?
Ans: Bigotry

50. Who is Dele?
Ans: The village  drunk

 

Chapter Nineteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?
Ans: Tayo impregnated a woman

 

Chapter Tweenty Likely JAMB UTME Questions And Answers
52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?
Ans: Writing about African art and culture
53. Who is Salamatou?
Ans: A single mother of half-caste  Sulaiman

Compiled and Uploaded  by www.edusbaze.com

 

Chapter Tweentyone Likely JAMB UTME Questions And Answers
54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria? Ans: Greed and mismanagement
55. In what university was Tayo offered a job?
Ans: Birmingham University
56. Who is Miriam?
Answer: Tayo’s wife

 

Chapter Twenty-two Likely JAMB UTME Questions And Answers
57. Whose diary did Tayo discover in his study?
Ans: Vanessa’s
58. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke

 

Chapter Twenty-three Likely JAMB UTME Questions And Answers
59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
Ans: Uncle Kayode’s house
60, What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?
Ans: Akin

 

Chapter Twenty-Four Likely JAMB UTME Questions And Answers
61. What led to the closure of universities?
Ans: University students protest
62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?
Ans: He Wanted to wait and help his students

 

Chapter Twenty FiveLikely JAMB UTME Questions And Answers
63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?
Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life.
64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not? Ans: To receive an award for his book
65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?
Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university
66. What was the outcome of the meeting?
Ans: Disappointment

Compiled and Uploaded  by www.edusbaze.com

READ ALSO:  UI Post UTME Scoring System For Admission – 2016/2017

 

Chapter Twenty-Six Likely JAMB UTME Questions And Answers
67. Who challenged Tayo on the road on his way home?
Ans: The soldiers

68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?
Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly


Chapter Twenty-Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers

69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?
Ans: Cancer
70. What killed Tayo’s father?
Ans: Stroke
71. By what means did Tayo’s mother die?
Ans: An accident

 

Chapter Twenty-Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers

72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
Ans: 18 years
73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement?
Ans: Edward
74. To whom was the statement made?
Ans: Vanessa

 

Chapter Twenty-Nine Likely JAMB UTME Questions And Answers

75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife?
Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child
76. For what reason was Tayo detained?
Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come.

 

Chapter Thirty Likely JAMB UTME Questions And Answers

77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage?
Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite
78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this? Ans: Suleiman


Compiled and Uploaded  by www.edusbaze.com

 

Chapter Thirty-One Likely JAMB UTME Questions And Answers

79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father?
Ans: The Carrington Home for the Elderly
80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport?
Ans: To meet Tayo
81. What was her father looking for before she came?
Ans: His pen

 

Chapter Thirty-Two Likely JAMB UTME Questions And Answers

82.. What is name of Tayo’s driver?
Ans: Abdou
83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this?
Ans: Tayo
84. To whom was it said?
Ans: Abdoun

 

Chapter Thirty-Three Likely JAMB UTME Questions And Answers

85. In what part of the U.S. did Kemi reside?
Ans: San Francisco
86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident?
Ans: Miriam’s

 

Chapter Thirty-Four Likely JAMB UTME Questions And Answers
87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript?
Ans: The poor relationship between her and her father
88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria?
Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma.

 

Chapter Thirty-Five Likely JAMB UTME Questions And Answers

89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in?
Ans: San Francisco.
90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation.  You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this?
Ans: Kwame
91. To whom was this said?
Ans: Tayo
Compiled and Uploaded by www.edusbaze.com

Chapter Thirty-Six Likely JAMB UTME Questions And Answers
92. What honorary degree did Tayo receive?
Ans: Doctorate of literature
93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them?
Ans: A middle-aged couple
94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree?
Ans: Yes

 

Compiled and Uploaded  by www.edusbaze.com

Stay Updated now

No spam guarantee.

ADEBAYO CHIKE on EmailADEBAYO CHIKE on GoogleADEBAYO CHIKE on InstagramADEBAYO CHIKE on Twitter
ADEBAYO CHIKE
Adebayo Chike is an internet enthusiast with passion for education and love for the internet, he is the Founder and Editor of Edusbaze Nigeria, and Betabaze group. Learn more about him here and connect with him on Facebook and Google +

Leave a Comment